بهترین راه برای محافظت از ریشه فرش
حفاظت از ریشه های فرش یکی از نکات اساسی است که اگر به خوبی به آنها رسیدگی نشود، زودتر پوسیده و پاره می شوند و در معرض آلودگی قرار می گیرند. فرش یکی از مهم ترین اجزای تزئینی خانه می باشد و با توجه به گرانی فرش، مراقبت از آن بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است.
در مورد ریشه فرش باید بگوییم که انتهایی ترین قسمت فرش است که به صورت نخ های سفید یا کرم رنگ است. ریشه فرش ها دارای اشکال مختلفی مانند ریشه ساده، گره دار، زنجیردار و توری می باشد.
مهم نیست که شکل ریشه چیست زیرا در هر صورت محافظت از آن بسیار مهم است. ریشه نه تنها زیبا و تزیینی است، بلکه یکی از ستون های اصلی فرش است و در اثر حرکت، شکلی نامنظم به خود می گیرد.
دلایل مهم برای محافظت از ریشه فرش:
1- نگهداری و محافظت از ریشه فرش از آسیب دیدن سایر قسمت های فرش جلوگیری می کند.
2- حفاظت و نگهداری از ریشه باعث آلودگی کمتر فرش می شود.
3- از آسیب و جابجایی ریشه فرش جلوگیری می کند.
4- با حفظ و نگهداری از ریشه فرش، قیمت فرش تغییر نمی کند و ارزش خود را حفظ می کند.
5- باعث می شود ریشه ها شکل اولیه خود را حفظ کرده و دچار اختلال نشوند.
روش های نگهداری از ریشه فرش
- محافظت از ریشه فرش با چسب پهن : حتما این مورد را در خانه دوستان و آشنایان دیده اید. این روش اساسا اشتباه است و ممکن است در ظاهر از ریشه مراقبت کند اما مشکلات بیشتری را برای ریشه ایجاد می کند.یکی از این مشکلات این است که با گذشت زمان و تردد بیشتر، چسب ها دیگر قدرت چسبندگی ندارند و باید مرتب تعویض شوند و این تعویض مداوم چسب ها باعث می شود که به مرور زمان ریشه فرش ضعیف و کنده شود. همچنین اثر چسبندگی به راحتی از بین نمی رود. در ساخت چسب از مواد شیمیایی مختلفی استفاده می شود و در دراز مدت آسیب جدی به ریشه فرش وارد می کند.
- گره زدن ریشه فرش: این یکی از بهترین راه هاست. اما باید توجه داشته باشید که انجام این کار را به زمانی موکول کنید که به تازگی فرش را خریده اید. گره زدن باعث می شود که ریشه ها آسیب نبینند و در هنگام جارو کشیدن ریشه ها شل نشوند. این کار کمی تخصصی است و باید به درستی انجام شود و فراموش نکنید که این کار را به متخصص فرش بسپارید.
سه روش برای بستن فرش وجود دارد که عبارتند از:
1- گره نخودی: در این روش ریشه ها باید بلندتر از حد معمول باشند تا بتوان از این نوع گره استفاده کرد.
2- گره زنجیر: این مدل گره از نظر زیبایی طرفداران بیشتری دارد و ریشه فرش باید کمی بلند باشد و برای ریشه های کوتاه استفاده نمی شود.
3- متفاوت: این روش باعث تقویت ریشه می شود. در این روش باید گره زدن را تا انتهای ریشه ادامه داد که استحکام ریشه را تضمین می کند.
استفاده از پوشش ریشه برای استحکام بیشتر
این روش یکی از کارهایی است که می توان برای حفظ ریشه انجام داد. در ساخت این روکش های خاص از چسب و مواد شیمیایی استفاده نمی شود و این روکش ها به راحتی روی فرش ثابت می شوند و از آشفتگی و آلودگی در امان هستند.
به دلیل محافظت کلی از ریشه، پوشش ریشه نیز از پوسیدگی آن جلوگیری می کند زیرا باعث عبور هوای آزاد می شود. برای نتیجه بهتر در این روش بهتر است هر سال این روکش ها را با پوشش های جدید تعویض کنید.
البته در هنگام خرید روکش باید به جنس آن نیز توجه کرد. همچنین این روکش ها قیمت مناسبی دارند و می توانید آن ها را از فروشگاه ها و فروشندگان فرش خریداری کنید. این روکش ها دارای اندازه های استاندارد نیز هستند.
روکش هایی با انواع مختلف در بازار موجود است که عبارتند از:
- روکش توری: این کاور بهترین نوع روکش موجود در بازار است. به دلیل وجود توری باعث جریان آزاد هوا و جلوگیری از رطوبت و آلودگی می شود.
- روکش پلاستیکی : این مدل دارای دو نوع چسب دار و بدون چسب می باشد و بهتر است نوع بدون چسب تهیه شود. .
- روکش پارچه ای: این مدل به دلیل تنوع رنگ کمتر مورد استقبال قرار گرفته است.
مزایای استفاده از پوشش ریشه چیست؟
- ایجاد جلوه ای منظم و زیبا
- سالم و تمیز نگه داشتن ریشه ها
- افزایش عمر ریشه فرش
- صرفه جویی در هزینه های تعمیر ریشه
معایب استفاده از پوشش ریشه چیست؟
- پوسیدگی ریشه ها به دلیل عدم تعویض به موقع روکش های پلاستیکی
- روکش های پلاستیکی
پاکت دوزی
یکی از روش های مرسوم حفظ ریشه لفاف، گلدوزی یا پاکت دوزی می باشد که از دیرباز مورد توجه صنعت فرش در ایران بوده است. جنس لفاف ها نیز پنبه یا کتان است. در این روش ابتدا ریشه ها را به طور منظم تا می کنند و داخل پارچه های نخی یا کتان قرار می دهند. سپس پارچه را از کناره ها به ابتدای فرش متصل می کنند. در این روش از ورود مشکلات شیمیایی و فیزیکی به ریشه فرش جلوگیری می شود.
مزایا و معایت پاکت دوزی
یکی از مزایای این روش تمیزی ریشه فرش و زیبایی بصری و مقرون به صرفه بودن آن است. از معایب این روش می توان به پنهان بودن ریشه فرش و ایجاد قسمت های نامتناسب در دو طرف فرش اشاره کرد.
حتما به این نکات توجه کنید که یک سری موارد به ریشه و بافت فرش آسیب جدی وارد می کند و صدمات جبران ناپذیری به بار می آورد.
از عوامل ایجاد این آسیب ها عبارتند از:
- خیسی و رطوبت
- سوختگی و پارگی
- استفاده از چسب و شستشوی نامناسب
اشاره کرد.
ریشه های فرش را هر چند وقت یکبار بشویید تا عمر و زیبایی ریشه ها تا حد امکان افزایش یابد. اگر ریشه ها مشکل دارند، اقدامات لازم را برای ترمیم آنها در اسرع وقت انجام دهید.