چگونه می توان کیفیت فرش را تشخیص داد؟
عملکرد یک فرش در طول عمر خود به عوامل مختلفی بستگی دارد. اما در نهایت کیفیت فرش تابعی از ساخت فرش است. هنگام ارزیابی کیفیت فرش، فاکتورهای اصلی که باید در نظر گرفته شوند عبارتند از الیاف فرش، پرز و رنگ فرش، پشتی فرش و تراکم فرش می باشند.
کیفیت و الیاف فرش
مدیران اجرایی تولید فرش این امکان را دارند که فرشی را با الیاف طبیعی یا مصنوعی تولید کنند. نایلون و الفین دو الیاف پیشرو فرش هستند که در کاربردهای تجاری مورد استفاده قرار می گیرند، در حالی که پشم، پر استفاده ترین الیاف طبیعی می باشد. الیاف مصنوعی به طور کلی استحکام الیاف و مقاومت بیشتری در برابر کثیف شدن دارند، اما کاربردهایی وجود دارد که در ادامه به آن می پردازیم:
متداول ترین الیاف مورد استفاده در تاسیسات فرش تجاری نایلون است. الیاف نایلون بسیار قوی و انعطاف پذیر هستند. سطح سخت طبیعی الیاف نایلون قابلیت پوشیدن، انعطاف پذیری، انعطاف پذیری سایشی و مقاومت در برابر روغن ها و مواد شیمیایی را ارائه می دهد. الیاف نایلون به راحتی رطوبت را جذب نمی کنند.
اکثر فرش های ساخته شده از الیاف نایلون با محلول رنگ می شوند. در طی فرآیند رنگرزی محلول، رنگ به کریستال های نایلونی قبل از اینکه به الیاف جداگانه تبدیل شوند، اضافه می شود. در نتیجه، الیاف دارای ثبات رنگ و مقاومت بسیار خوبی در برابر محو شدن هستند.
معایب الیاف نایلون
یکی از مهمترین معایب الیاف نایلون عدم توانایی آنها در دفع الکتریسیته ساکن است. در استفاده معمولی، به ویژه در شرایط رطوبت کم، بارهای ساکن به راحتی بیش از 12000 ولت تولید می شود. بارهای ساکن در این سطح بسیار بالاتر از حداکثر مقدار توصیه شده برای تجهیزات الکترونیکی حساس است.
برای کاهش تاثیر بارهای ساکن، سازندگان فیبر کربنیزه شده را به نخ نایلون اضافه می کنند یا یک پوشش رسانا بر روی سطح الیاف نایلونی قرار می دهند که به دفع بارهای ساکن قبل از رسیدن به سطحی که می تواند به تجهیزات الکترونیکی آسیب برساند کمک می کند.
الیاف الفین
دومین الیاف پر مصرف در فرش های تجاری الفین است. فرش هایی که با استفاده از الیاف الفین ساخته می شوند نسبت به فرش هایی که از نایلون استفاده می کنند قیمت کمتری دارند. الیاف الفین به اندازه نایلون سخت یا مقاوم در برابر له شدن نیستند. برای کمک به بهبود سایش و محدود کردن خرد شدن، تولیدکنندگان ارتفاع شمع را محدود میکنند و در عین حال تعداد الیاف نصب شده در هر اینچ فرش را افزایش میدهند.
الیاف الفین مقاومت بسیار خوبی در برابر رطوبت دارند و آنها را برای داخل یا خارج از خانه مناسب هستند. آنها در برابر شدن در برابر نور خورشید و در برابر مواد شیمیایی و لکه مقاوم هستند، نسبت به الیاف نایلونی تمایل بیشتری به نگهداری کثیفی دارند. ممکن است لازم باشد فرش های ساخته شده از الیاف الفین را بیشتر تمیز کنید تا از آسیب به سطح الیاف در اثر سایش کثیفی جلوگیری شود.
معایب بافت الفین
یکی از بزرگترین معایب الیاف الفین نقطه ذوب پایین آنهاست. گرمای ایجاد شده در اثر اصطکاک زمانی که اجسام روی فرش کشیده می شوند می تواند برای آسیب رساندن به الیاف کافی باشد و آثار سوختگی دائمی ایجاد کند. اما الیاف الفین الکتریسیته ساکن تولید نمی کنند، و به ویژه برای کاربردهایی با نصب تجهیزات الکترونیکی حساس، مانند تجهیزات مخابراتی یا رایانه، مناسب هستند.
الیاف پشم
پشم گرانترین الیافی است که در ساخت فرش تجاری استفاده می شود. بافت آن ها بادوام هستند و در برابر له شدن و مات شدن مقاومت می کنند. الیاف پشم تا حدی در برابر رطوبت مقاومت می کنند، اما اگر با آب اشباع شوند، منقبض می شوند. الیاف پشم بیشتر از نایلون یا الفین در برابر سایش حساس هستند. بزرگترین ایراد آن سهولت رنگ آمیزی الیاف است.
الیاف پشم به دلیل ساختار الیاف که تمایل به پراکندگی نور دارد، خاک را به خوبی پنهان می کند. این الیاف همچنین در برابر اتصال به کثیفی مقاومت می کنند و تمیز کردن را آسان می کند. توصیه میشود فرشهای پشمی بیشتر از فرشهای ساخته شده از الیاف مصنوعی تمیز شوند، زیرا کثیفیهای تعبیهشده، اگرچه قابل مشاهده نیستند، میتوانند به راحتی به سطح الیاف آسیب برسانند.
تاثیر رنگ و پرز فرش بر کیفیت فرش
دو روش عمده برای افزودن رنگ به الیاف فرش وجود دارد:
- رنگرزی محلول و رنگرزی استوک: در رنگرزی محلول، رنگدانه رنگی در طول فرآیند تولید به نخ اضافه می شود و در نتیجه رنگی به وجود می آید که در سراسر ماده نخ گسترش می یابد. این به الیاف مقاومت فوقالعاده در برابر محو شدن و ثبات رنگ عالی میدهد و آنها را برای کاربردهایی که فرش در معرض نور خورشید، سفید کننده یا مواد شوینده خشن قرار میگیرد مناسب میسازد.
هنگامی که الیاف رنگ می شوند، رنگدانه ها پس از تولید و قبل از تبدیل شدن به نخ به نخ اضافه می شوند. این فرآیند هزینه کمتری نسبت به رنگرزی محلول دارد، تنها با کاهش جزئی در عملکرد الیاف. طیف وسیع تری از رنگ ها برای فرش هایی که رنگ آمیزی شده اند موجود است.
دو نوع پایه پرز در ساخت فرش مورد استفاده قرار می گیرد:
پرز بریده و لوپ. برای همه پرزها، کیفیت فرش و نحوه عملکرد آن به تراکم و میزان پیچش در پرز بستگی دارد. در ساخت شمع های برش خورده، الیاف در سطح بالایی فرش بریده می شوند تا اینکه به پشتی حلقه شوند. ساختار برش خورده منجر به ایجاد تودههایی از نخ میشود که سرپا میشوند. الیاف را می توان در یک سطح برای ایجاد یک سطح صاف و بدون بافت برش داد، یا می توان آنها را در ارتفاعات مختلف برش داد تا سطح بافتی ایجاد شود.
در فرشهای باکیفیت از تافتهایی استفاده میشود که از دو یا سه لایه نخ ساخته شدهاند که به طور محکم به هم تابیده شده و برای جلوگیری از باز شدن با حرارت عمل میکنند. هرچه تافت ها سفت تر و متراکم تر باشند، عملکرد فرش بهتر است. به طور کلی، شمع های بریده شده به اندازه شمع های حلقه ای بادوام نیستند.
معیار دیگر کیفیت، تعداد نخ است، مقدار نخ مورد نیاز برای پر کردن طول مشخصی از فرش. هر چه تعداد نخ بیشتر باشد، نخ استفاده شده در ساخت فرش ریزتر است.
همچنین تعداد نخ های نصب شده در یک ردیف یک اینچ فرش که به دوخت در اینچ معروف است با کیفیت فرش متفاوت خواهد بود. به طور کلی هر چه تعداد دوخت در هر اینچ بیشتر باشد، کیفیت فرش بالاتر و ماندگاری آن بیشتر می شود.
وزن صورت که بر حسب اونس در یارد مربع بیان می شود، فیبر صورت نخ را اندازه می گیرد. برای فرش با کیفیت بالا، وزن صورت معمولاً 32 اونس در هر یارد مربع یا بیشتر است.